Wie, wat, waar

Wie

Enkele jaren geleden kwam ik in een burn-out terecht. Afgebrand, uitgeblust, mezelf kwijtgeraakt. Nieuwsgierig als ik ben, startte ik een zoektocht op zoek naar mezelf, naar energie om mezelf weer in beweging te kunnen zetten. Het belang van voeding heeft altijd mijn grote interesse gehad. Voeding is de basis, niet alleen voor een goede gezondheid, zowel voor je lichaam en geest, maar ook voor puur genieten, ontspanning en gezellig samen zijn.


Mijn zoektocht

Door mijn zoektocht kwam ik er achter hoe belangrijk voeding nou eigenlijk voor alle cellen in je lichaam is. Hoe alle lichaamscellen met elkaar communiceren. Dat lichaam en geest één is, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wat als daar schakels in de communicatie ontbreken en/of wegvallen, je lichaam het op een gegeven moment niet meer weet en een eigen koers gaat varen om te overleven. Ik kwam erachter dat ik ondervoed was, niet in calorieën maar in voedingsstoffen en leerde hoe ik mezelf veel beter kon voeden. Ik leerde dat de westerse samenleving waarin wij leven onze gezondheid ondermijnt door onnatuurlijk voedsel, teveel suikers, teveel stress, te weinig ontspanning en beweging en teveel gifstoffen in onze omgeving waaronder cosmetica en straling.


Regulier versus complementair

Ik leerde ook dat naast reguliere zorg een hele andere zorg bestaat. De complementaire zorg. Deze zorg kijkt op een hele andere manier naar klachten van het lichaam. De complementaire zorg, waar de orthomoleculaire therapie een onderdeel van is, kijkt naar de oorzaak van de klacht. Waardoor is de klacht ontstaan, waarom heb jij deze klachten?

De alles zeggende spreuk van Hippocrates, Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde “Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding” is zo voor mij van toepassing. Dit is tevens een sterke motivatie voor mij om steeds meer te willen weten over puur & eerlijke voeding en orthomoleculaire geneeskunde.


Mijn droom

Toen kreeg ik mijn droom.....Ik droom dat ik duizenden mensen in Nederland mag helpen bij hun zoektocht naar een energieker leven. Een leven waarbij je je weer vitaal voelt en energie hebt om je eigen dromen uit te laten komen.

Wat

De term “orthomoleculair” is in 1968 geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Het Griekse “orthos” betekent “goed”, “recht” of “juist”. De Orthomoleculaire Therapie is er dus op gericht het lichaam op moleculair niveau te corrigeren. Dit gebeurt met voedingsstoffen. De lichaamscel, de kleinste eenheid van het lichaam, kan alleen goed functioneren als de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Als de cel goed functioneert, is er weinig kans dat er ziekte ontstaat.


Optimaal functioneren

De grondgedachte van de orthomoleculaire therapie is: als iemand optimaal wil functioneren, dan zul je het lichaam daartoe ook de optimale voedingsmiddelen moeten aanbieden. Niemand zal het in zijn hoofd halen om zijn auto op verschraalde benzine of zonder voldoende, of kwalitatief ongeschikte motorolie te laten rijden. Het is dan slechts een kwestie van tijd, voordat je bolide sputterend tot stilstand komt.


Voeding is onze brandstof

Ons lichaam is ons vervoermiddel. Toch sjoemelen veel mensen met hun “brandstof” en bestaat de benzine uit verschraalde voeding, die de naam gezond niet mag dragen. Vaak weten we ook niet meer wat we moeten kiezen uit het enorme supermarktaanbod, dat gericht is op gemakkelijk, voorgekookt en snel. Daarnaast is onze voeding helaas niet meer in staat ons de benodigde voedingsstoffen te verschaffen. Dit komt door een combinatie aan factoren, zoals verarmde landbouwgrond en toegevoegde bestrijdingsmiddelen. Wij zijn dus allemaal, in meer of mindere mate, ondervoed. Niet kwantitatief, maar kwalitatief.


Aanvullen van tekorten

Onderzoek toont aan dat een tekort aan specifieke voedingsstoffen een rol speelt in het ontstaan van een grote diversiteit aan klachten, zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, ontstekingen etc.
De orthomoleculaire therapie vult deze tekorten aan. Verantwoorde biologische en vers bereide voeding is een eerste stap om het lichaam weer goed te laten functioneren. Hierin krijg je advies, een streng dieet is niet nodig. Daarnaast worden tekorten van bepaalde voedingsstoffen aangevuld met vitaminen, mineralen en enzympreparaten voor het versterken van de afweer.

Waar

Mijn praktijk is gevestigd in het bedrijfsgebouw "De Zandbree" in Oldenzaal.

Op de vrijdagochtend houd ik praktijk bij Balans, Praktijk voor natuurlijke genezing in Enschede. Hier werk ik samen met Gerhard en Ankie Scheffer.


Hartcoaching, door Petra Hofhuis

Hartcoaching is gericht op het reduceren van stress middels emotionele zelfregulatie. Dit alles om bij te dragen aan een gezond en prettig leven. De HeartMath technieken en trainingen leren je je hartintelligentie in relatie te brengen met je hersenen.


NEI, door Marianne Schroer

NEI is een unieke methode om onverwerkte incidenten, trauma’s, fysieke klachten en emotionele problemen op een bijzondere snelle en plezierige manier aan te pakken en definitief op te lossen. Hiervoor zijn geen lange praatsessies nodig en de cliënt hoeft niet opnieuw de onverwerkte incidenten te beleven.


MBOG

De MBOG staat voor Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde en is de beroepsvereniging en stelt zich als voornaamste doelen:

Het bevorderen van de deskundige uitoefening van de Orthomoleculaire Geneeskunde;
Het bekendheid geven aan de Orthomoleculaire Geneeskunde;
Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de Orthomoleculaire Geneeskunde;
Het dienen van de maatschappij en beroepsbelangen van de leden van de vereniging;

Als gecertificeerd Orthomoleculair therapeut ben ik aangesloten bij de MBOG. Dit biedt je ook de zekerheid dat ik beschik over de benodigde kwalificaties en noodzakelijke bij- en herscholingen. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de website van de MBOG.

Kijk wat SumaQ voor jou kan doen.