SumaQ Nieuws

Horizon verbreden

Van de week een inspirerend gesprek gehad met een huisarts, vanwege zijn interesse in Orthomoleculaire Therapie. Ook hij onderstreept de belangrijkheid van gezonde voeding als basis is voor een vitaal lichaam. We zijn in gesprek gekomen omdat hij graag zijn horizon wil verbreden op het gebied van gezondheid, zodat hij dit zijn patiënten kan voorleggen. Een prachtige ontwikkeling en ik hoop dat er meer huisartsen zijn die voorbij gestelde kaders willen kijken! Hopelijk ontstaat door dit gesprek een mooie samenwerking, waarbij de gezondheid van de mens voorop staat!

Hoe verbreed jij je horizon?
Alleen door je grenzen te verleggen, kun je je horizon verbreden. Dat geldt ook voor je gezondheid!

Wat doe jij wanneer je buikpijn hebt? Of wanneer je hoofd bonkt, van heb ik jou daar? Wat doe jij als je diaree of obstipatie hebt? Kun je lekker slapen of word je 's morgens (dood)moe wakker en de dag is nog niet eens begonnen?

Maar goed, wat doe je dan? Leg je jezelf daarbij neer en pak je maar weer een pijnstiller, een slaaptablet?  Of ga je op onderzoek uit? En waar begin je dan?

Ikzelf heb me er niet bij neergelegd toen ik in de burn-out terecht kwam en ik ga me er ook nooit meer bij neerleggen. Gelukkig maar dat mijn ogen toen zijn open gegaan, want door mijn zoektocht kan ik jullie een stapje verder helpen.

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom of waardoor je bepaalde klachten krijgt? Heb je jezelf wel eens afgevraagd of voeding er iets mee te maken heeft? Weet je wel precies wat je elke dag gedachteloos naar binnen schuift? Heb je wel een idee wat bepaalde voeding met je doet? Echt? Weet je het heel zeker?

Wat eet ik nu eigenlijk?
Het is niet eenvoudig om de relatie tussen bepaalde (vage) klachten en voeding te ontdekken. Je kunt dat alleen doen als je een periode alles heel precies opschrijft. Nee, natuurlijk is dat niet leuk om te doen, maar het geeft zoveel inzicht!

Je schrijft echt alles op; wat je eet, wanneer, hoeveel, wat je drinkt, snuift, slikt, poept, beweegt én hoe je je voelt. Als je dat een paar weken gedaan hebt, kun je bepaalde patronen ontdekken. Het zou kunnen dat je toch meer at dan je dacht. Of juist minder. Het is mogelijk dat je gaat ontdekken dat je moe wordt van het eten van brood, pasta, aardappelen (suikers), of juist van eiwitten (teveel vlees). Ook kun je ontdekken dat die spinaziesmoothie bij jou voor pijnklachten zorgt. Hé, dat is raar! Dat kan toch niet? Spinazie is toch gezond? Blijkbaar is spinazie dan voor jou geen goed idee. Spinazie bevat namelijk veel oxalaten en als je daar overgevoelig voor bent, krijg je er klachten van.

Er is gelukkig ook goed nieuws. Als je ergens verkeerd op reageert, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je de rest van je leven die voedingsmiddelen niet meer kunt eten. Ik kan voor je uitzoeken waarom je zo reageert. In vele gevallen is er veel winst te behalen als je de oorzaak wegneemt. Daarom is het belangrijk dat je advies op maat zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *